#JaaJotain #KestäväTulevaisuus #PidäHuolta

”Pidä huolta…” Pave Maijasen humaani biisi soi tähän maailmanaikaan tärkeää viestiä. Olemme toinen toisistamme riippuvaisia. Meillä on vain tämä yksi maapallo, Tellus. Välittämisen ja yhteishyvän eetos on juuri nyt tärkeää ja ajankohtaista erityisellä tavalla. Kasvattajina elämme ja olemme väistämättä arvomaailman muokkaajia. Pienilläkin teoilla muurahaisten lailla kokoamme jaettua, yhdessä elettyä maailmaamme.

Jaa jotain -päivää on vietetty vuodesta 2013 osana suomalaisia Open Education Week -tapahtumia (ks. Jaa jotain -blogi). Alun pontimena oli tehdä tunnetuksi avointen oppimateriaalien Creative Commons -lisensointia. CC ei vieläkään ole riittävän laajasti tunnettu, joten työtä on. Mutta toisaalta ollaan edetty pitkälle. Esimerkiksi julkisrahoitteisissa hankkeissa tätä nykyä edellytetään materiaalijako CC-lisensoituna. 2010-luvun alussa tätä mahdollisuutta väännettiin vielä lakimiesten kanssa pitkään ja hartaasti. Nyt järjestelmä toimii ja Suomessa Avointen Oppimateriaalien Kirjasto sekä Finna.fi mahdollistavat järkevästi oppimateriaalien vapauttamisen.

Jaa jotain 7.-11.3.2022

Tänä vuonna haluammekin osallistua OEW-aktivointiin yllyttämällä kaikkien asteiden opettajia ja työelämän kouluttajia sekä muita oppimateriaalien laatijoita jakamaan aivan erityisesti tulevaisuutta rakentavaa oppimateriaalia. Suuntaviivana voi olla planetaarinen sivistys, syväsivistys, ekososiaalinen sivistys, ekologinen jälleenrakennus, kestävyyskasvatus, globaalikasvatus… ja mitä muita perheyhtäläisiä yläotsikoita itse kukin löytääkään. Myös kaikenlainen kriittisen ajattelun, lähdekritiikin ja ajatteluvinoumien havaitsemisen opetusaineisto on arvossaan. Kestävää tulevaisuutta rakentavat oppimateriaalit, jotka auttavat varomaan propagandaa, valeuutisia, dis- ja misinformaatiota – sekä toimimaan näitä vastaan.

Jaa jotain -tapahtuman toteuttaminen on jälleen yhtä yksinkertainen kuin edellisinä vuosina. Jaa jotain avointa Creative Commons -lisenssoitua oppimateriaalia jossain avoimessa jakopaikassa. Tiedota jakamisesta aihetunnistella #JaaJotain. Toivomme jakoon tällä kertaa otsikon mukaista aineistoa, johon voit liittää tunnisteen #KestäväTulevaisuus. Me tempauksen usuttajat kyttäämme OEB-viikon ajan jakoja Twitterissä, Instagramissa, Facebookissa sekä LinkedIn-palvelussa. Jos jaat esimerkiksi omassa blogissasi tai YouTubessa, tiedota jaosta jossakin edellä mainituista. Huomaa käyttää YouTubessa tavallisen käyttöehdon sijaan Creative Commons -lisenssiä. Kokoamme kertyneen saaliin #JaaJotain-Scoop.it-koosteeseen.

Tapahtumailmoitus virallisilla OEW-sivuilla. https://oeweek.oeglobal.org/events/2022/jaajotain/

ENNAKKOTIETO: Torstaina 10.3. aamupäivällä webinaari avoimista kestävän tulevaisuuden oppimateriaaleista. Lisätietoa tulossa, kun talvilomalaiset saavat sukset jaloistaan.

Huomaa: avoimen jakamisen aktiivi Matleena Laakso opetti minua kirjoittamaan saavutettavat hashtagit niin, että jokainen sana alkaa isolla kirjaimella, jotta ääneen lukeva robotti osaa lausua tunnisteet selkeästi.

Yksi kommentti artikkeliin ”#JaaJotain #KestäväTulevaisuus #PidäHuolta

Jätä kommentti