Tuotokset

Ekoaavistuksia podcast

Ketukopterin reportterit kohtasivat 12 tieteen, tutkimuksen, työelämän ja järjestömaailman asiantuntijaa, joiden sydän sykkii kestävälle tulevaisuudelle. Haastateltavien kanssa keskusteltiin tämän ajan ilmiöistä ja tehtiin myös ajatushyppy tulevaisuuteen. Haastattelut löytyvät podcast-kanavalta ja Spotifystä hakusanalla Ekoaavistuksia

Ketun kirjahylly

Ketukopterin Pinterest-kirjahyllystä löydät monipuolisen kokoelman ilmastokriisiin ja kestävään tulevaisuuteen liittyvää kirjallisuutta. Muista, ettei aina tarvitse lukea kokonaista kirjaa, vaan voit käyttää Esa Saarisen välähdystekniikkaa eli silmäile ja poimi jokin ajatus, keskity, lue ja ajattele. Kokonaisten kirjojen lisäksi kirjavinkkausta voi harrastaa yhtä pienimuotoisesti tietylle kirjan sivulle, lukuun tai artikkeliin. Tässä kopteriporukan kansi minivinkkiä:

  • Arto O. Salonen ym. kirjan Rakkautta ja valoa sivulla 134 ajatus, jonka äärelle kannattaa pysähtyä ja lukea ajatuksella kirjaa tämän ympäriltä: ”Uutta ei synny ilman, että uskalletaan astua totunnaisuuksia rikkovalle, vieraalle maaperälle.”
  • Maria Joutsenvirta ym. kirjan Sivistys vaurautena (2020) luku Kohti yhteiskuntaa uudistavaa oppimista sivuilla 199 – 204 kuvailee meneillään olevaa hiljaista arvojen vallankumousta ja kyseenalaistaa työelämän tarpeisiin perustuvan jatkuvan oppimisen, joka ylläpitää vanhaa vauhtia. Luvun sanoma on systeemisen ymmärryksen lisääminen ja itseohjaavuuden sijaan yhteisöohjautuvuuteen luottaminen.

Luontosivistyksen virtuaaliset geokätköt

Tämä pieni ajatuspeli on hyvä johdanto kestävän tulevaisuuden opintojaksoille tai muihin oppiaineisiin kestävyysteemojen käsittelyyn. Opiskelijat voivat yksin ja yhdessä miettiä, millainen suhde heillä on luontoon ja kestävyyskysymyksiin. Alunperin Sivistyspeli syntyi Vapaa sivistystyö ry:n Syväsivistys-kurssilla vuonna 21. Ketukopterissa sitä sovitettiin lukiolaisille sopivaksi. Tästä sivistyspeliin.

Pedagogisen Delfoin opas

Tulevaisuusohjauksen työkalupakkiin kuuluu ehdottomasti Delfoi-työskentely. Opassivusto antaa askelmerkit sekä perusteorian avuksi. Delfoi on tulevaisuuksientutkimuksen menetelmä, jossa anonyymi asiantuntijajoukko ottaa kantaa tulevaisuusväitteisiin, argumentoi eri näkökulmia puolustaen ja kyseenalaistaen. Delfoi-työskentely sopii hyvin lukioon, koska argumentointi vaatii opittujen tietojen soveltamista sekä omien kokemusten ja näkemysten reflektointia. Tästä pedagogisen Delfoin oppaaseen.

Psykologinen turvallisuus verkko-opinnoissa

Verkko-opiskelijan tulokulmaan eläytyminen ei aina ole aineenopettajalle helppoa. Viime vuosina lukiolaisten kuormituksesta on puhuttu. Verkko ei ole nettiajan sukupolvillekaan sujuva opiskeluympäristö. Opettajan on osattava asettua opiskelijan näkökulmaan, jotta hän muistaa ajatella verkossa opiskeluun liittyviä tunteita ja motiivaatiota. Myös yksinäisyyden ja yhteisöllisyyden synnyttämät jännitteet vaativat oman paneutumisensa. Psykologisen turvallisuuden oppaan avulla kuka tahansa lukion psykologian opettaja voi sparrata kollegoitaan pohtimaan verkko-opiskelun prosessin ja tilojen suunnittelussa tärkeitä näkökulmia. Tästä verkko-opetuksen psykologisen turvallisuuden oppaaseen.

OP8 Ekologisen sivistyksen polku – Delfoi

KETU-opintojen aikana työstettiin ja testattiin opiskelijoiden kanssa Ekososiaalisen sivistymisen polku -Delfoi-prosessia. Delfoi-paneelista voi saada kopion pyytämällä anne.rongas (ät) otavia.fi. OP8 eli Ekososiaalisen sivistyksen HOPS on yhden opintopisteen opintojakso, jota työstettiin osaksi Otavan Opiston aikuislukion KETU-opintokokonaisuutta. Tästä OP8 Delfoin prosessikuvaukseen.