Savostamosta tulevaisuushyppy uusiin ammatteihin

”Eihän somemanagereista tai influenssereista kukaan tiennyt mitään vain muutamia vuosia takaperin.” Tulevaisuuden ammattialoja ja työtä on tärkeää kuvitella nyt, jotta osaisi hankkia hyvää osaamista. Moni harmittelee jälkikäteen, miten nuoruusvuosina olisi ollut aikaa ja mahdollisuuksia opiskella tietoja ja taitoja, joiden hankkiminen myöhemmin elämän ruuhkavuosina on hiukan työlästä – ei toki mahdotonta silloinkaan.

Etelä-Savon koulutusalan toimijat ovat yhdistäneet voimiaan ekosysteemityyliin ja Koulutusportti-hankerahoituksen puhdilla. Tänään lanseerattiin Savon ja sivistyksen risteytys Savostamo. Kyse on 2020-luvun dynaamisesta ja reipashenkisestä portaalista, jolla yritetään auttaa erilaisia ihmisryhmiä löytämään koulutuspolkuja Etelä-Savon alueelta. Reittejä on mietitty nopeaan työllistymiseen eli aloille, joissa on työvoimapulaa sekä oman osaamisen päivittäjille ja laajentajille, joilla kipinä syttyy itsensä kehittämisestä. Lisäksi on tarjolla jännittävä hyppy tulevaisuuteen, joka antaa eväitä tutkailla tulevaa ja kuvitella kestävän tulevaisuuden rakentajien työmaata.

Tulevaisuudesta vieraaksi Teams-linjoille saapui kiertotalouskumppani Ketu Kettu, joka kertoi vuoden 2032 kuulumisiaan matkailupalveluiden kehittämistyöstään jatketun todellisuuden teknologian avulla. Ketu muisteli, miten käänteentekevä hänelle oli aikoinaan vuonna 2022 Etelä-Koreassa asuessaan löytää Savostamosta Otavan Opiston Aikuislukion Kestävän tulevaisuuden opintokokonaisuus ja sen opintojakso Saimaa systeeminä, jonka perässä hän muutti Mikkeliin. Tuon käänteen seurauksena hän toimii nyt kiertotalouskumppanina. Nuorelle itselleen Ketu Kettu olisi antanut opastuksena rohkaisua: ”Kaikki ei ole helppoa. Muista, että et ole yksin. Hyviä asioita tapahtuu koko ajan, vaikka sinulla on tapana nähdä asioiden nurjat puolet. Ole armollinen itsellesi. Muutokset alkavat arkisista asioista. Sinun ei tarvitse tietää, miksi haluat isona. Sitä, miksi haluat isona, ei ehkä ole vielä keksitty. Jatka sitkeästi valitsemallasi tiellä.”

Lauri Ylä-Jussila esitteli Ketu Ketun mainitsemaa Saimaa systeeminä -opintojaksoa. Opintojakso on avoin kaikille toisen asteen opiskelijoille. Mukaan otetaan 20 ensimmäisenä ilmoittautunutta – toteutus tänä keväänä huhti-toukokuussa. Vinkeä video antaa painavat argumentit osallistumiseen. Kuulijakunnasta työelämän edustaja kommentoikin chattiin, miten systeemistä ajattelua tarvittaisiin myös pitkään työelämässä olleiden osaamisen päivittämisessä. Hän perusteli näkemystään sillä, että nyt työelämässä olevien opiskeluajoista maailma ja sen ymmärtämiseen vaadittava ajattelutapa ovat muuttuneet todella paljon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s